Onze NoordzeeStroom gaat voor 10 procent coöperatief eigendom en wil meedoen met de komende drie tenders voor wind op zee: daar wordt Nederland schoner, sterker, onafhankelijker en eerlijker van. Met een relatief kleine bijdrage door velen, kunnen we als coöperatieve energiewereld onze positie claimen op de Noordzee en samen een grote ambitie verwezenlijken. Leden van Energie Samen en Windunie krijgen nu de kans om mee te investeren. Met jouw bijdrage kunnen we lobbyen in Den Haag, plannen maken voor wind-op-zee-parken en bouwen aan sterke samenwerkingsverbanden die tenders kunnen winnen. Wil je meedoen en investeren in de komende tenders voor wind op zee? Meld je vrijblijvend aan als geïnteresseerde bij Onze NoordzeeStroom.
Wind op zee is een stuwende kracht achter de Nederlandse energietransitie. Uit recent onderzoek blijkt dat 83% van de Nederlanders vindt dat we zoveel mogelijk onze eigen energie moeten opwekken. Wind- en zonne-energie hebben het meeste draagvlak. De realiteit is dat Noordzeestroom veel beter kan werken voor onze inwoners én bedrijven: 99% van het huidig opgesteld vermogen van wind-op-zee-parken is in buitenlandse handen. Een ongewenste en onnodige situatie.
Toegang tot wind-op-zee cruciaal voor energietransitie
Nederlandse afnemers moeten de vruchten kunnen plukken van energie op de Noordzee. Willen wij samen de elektrificatie en verduurzaming van de Nederlandse gebouwde omgeving en industrieterreinen op stoom brengen, onze samenleving meer financieel laten profiteren van onze eigen Noordzeestroom én onze energievoorziening minder afhankelijk maken van derde landen, dan moeten Nederlandse burgers en bedrijven directe toegang krijgen tot betaalbare en betrouwbare duurzame energie van de Noordzee! Om deze drie kansen te verzilveren, is een essentiële stap om lokaal eigendom en energiecoöperaties een plek te geven in alle tenders voor wind-op-zee die nog gaan komen.
Drie tenders, drie kansen
De komende drie jaar organiseert de overheid opnieuw drie grote tenders voor windparken op zee. Alleen via een tender kan het recht op ontwikkeling en bouw van een windpark op zee verkregen worden. ONS wil meedoen aan alle drie deze tenders. We kunnen dat alleen als we onze krachten bundelen en hopen op steun van de coöperatieve energiegemeenschap. Let op: in deze fase kunnen alleen leden van Energie Samen en Windunie mee investeren.
Noordzeestroom helpt voor een eerlijke prijs…
Zeggenschap over Noordzeestroom zorgt dat die tegen een coöperatieve prijs (een stroomprijs die is gebaseerd op de kostprijs van de assets en niet op de marktprijs) wordt aangeboden aan afnemers. Zo kan iedereen in Nederland, van huishoudens met een smalle beurs tot de industrie, beschikking krijgen over de relatief goedkope en stabiel geprijsde stroom van de Noordzee. In het energiesysteem van de toekomst draait het om het lokaal verbinden van vraag en aanbod (Local4Local). Mede-eigendom is in het Local4Local-denken de sleutel tot efficiënt gebruik van duurzame energie. Veel Nederlanders (burgers & bedrijven) willen zich inzetten voor verduurzaming en tegelijkertijd hun energiekosten betaalbaar houden met voldoende prijszekerheid. Hiervoor is het van cruciaal belang dat zij zekerheid hebben over toegang tot duurzame energie tegen een stabiele en eerlijke prijs. Als in de energietransitie productiemiddelen (mede)eigendom worden van afnemers, kunnen zij de opgewekte stroom zelf gebruiken tegen kostprijs. Immers, producent en afnemer zitten dan samen aan de knoppen van de prijs en de leveringsvoorwaarden. Op deze manier wordt de prijs voor duurzame opwek bepaald door de kostprijs van de productie van wind- en zonenergie en niet door de sterk fluctuerende marktprijzen van fossiele energie: zo wordt de verduurzaming van Nederland een stuk eerlijker én betaalbaarder.
… En ontlast het stroomnet
Het ontwikkelen van Local4Local energiehubs op land met wind van zee als ‘backbone’ helpt Nederland sneller vooruit. De stroom van de Noordzee helpt als aanvullende bron voor energiegemeenschappen en kan lokaal, regionaal en landelijk bijdragen aan slimme oplossingen voor energieopwekking, -opslag en -distributie. Mede-eigendom van duurzame productie is ook de sleutel om een andere uitdaging in ons toekomstige energiesysteem aan te pakken: namelijk het balanceren van vraag en aanbod van energie in een energiesysteem dat gebaseerd is op duurzame bronnen die zich niet (of minder gemakkelijk) laten sturen. De directe betrokkenheid van afnemers bij regionale duurzame opwek én opwek op zee zorgt er voor dat het (sneller) loont om de energievraag flexibeler te maken door energie af te nemen wanneer deze beschikbaar is en stimuleert de afnemer om te investeren in opslag en conversie. Zo zullen bedrijven, inwoners en energiecoöperaties elkaar makkelijker vinden voor congestieverzachtende initiatieven zoals laadpleinen, buurtbatterijen of een directe-lijn-oplossing voor nieuwbouwwijk of bedrijventerrein. Op deze manier benutten we de schaarse capaciteit van het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk, is vraag en aanbod beter in balans op regionaal en landelijk niveau, en zorgen we dat alle duurzame energie nuttig gebruikt wordt.
Wind-op-land en wind-op-zee zijn beide aan de orde voor het slagen van de energietransitie. Wie nieuwsgierig is naar de kansen van lokale energiegemeenschappen waarbij geprofiteerd wordt van wind-op-zee verwijzen we graag naar een webinar dat Axel Posthumus en Sanne Tonneijck van Windunie over dit onderwerp hebben georganiseerd voor windbranchevereniging NedZero. Kijk dit webinar terug via deze link: https://lnkd.in/ec9igE2u
Coöperatief eigendom regelen we alleen samen
Nogmaals: met een relatief kleine bijdrage door velen, kunnen we als coöperatieve energiewereld onze positie claimen op de Noordzee en samen een grote ambitie verwezenlijken. Leden van Energie Samen en Windunie krijgen nu de kans om mee te investeren. Wil je meedoen en investeren in de komende tenders voor wind op zee? Meld je vrijblijvend aan als geïnteresseerde bij Onze NoordzeeStroom.